Sağlamlığa 4 yol
Hər bir insan fərdi xüsusiyyətlərə malikdir. Bu hər şeydə olduğu kimi
özünü yeməklərin mənimsənilməsində də göstərir. Çox sadə bir
misal, yaxşı qida maddəsi olan südü 10 nəfərə versək və müşahidə aparsaq,
görərik ki, 5-i özünü yaxşı hiss edirsə, 2-sinin qarnı köpür, 1-ində ishal
əmələ gələr. Yəni insanlar nə qədər bir birinə bənzəsə də (hamının bir
başı, 2 əli, 2 qıçı var), amma, mikro səviyyədə bir birinə tam bənzəyən insan
yoxdur. Bu ona bənzər ki, kənardan bir böyük ağacı seyr edərkən onun
yarpaqlarının hamsının eyni olduğu təsəvvürü yaranır. Ancaq yaxından
incələdikdə tam birbirinə oxşayan iki yarpaq tapmaq çətindir. İnsanlarda da bunun
kimi.
Bu
fərqliliyin müəyyən hissəsi irsidir. Yəni min illər boyu əcdadlarımızdan
valideyinlərinizə qədər özündən əvvəlki nəsildən alınmış müxtəlif əlamət və
xüsusiyyətlər yaşadılaraq və təkmilləşdirilərək sonrakı nəslə ötürülmüşdür.
Nəticədə təbiətin ən təkmil varlığı yəni bugünkü insan fomalaşmışdır.
İnsanları
fərqliliklərinə görə irq, millət, cins, yaşa görə, temperamentinə,
konstitusional tipinə görə müxtəlif quruplara ayırırlar. Bunlar dan biri də AB0
sistemi adlanır. Bu sistemə görə insanlar qanlarındakı eritrositlərdə olan
antigenə görə 4 qrupa ayrılırlar: I (0), II (A), III (B), IV (AB). Əgər qan
ehtiyacı olan birisinə uyğun olmayan qan köçürülərsə çox ağır fəsadlar
verər.
Son
illər genetikanın inkişafı ilə genlərin bir çox sirləri aşkarlanmış, tam gen
xəritəsi tərtib edilmişdir. Araşdırmalarla məlum olmuşdur ki, irsi ötürülən qan
qrupu ilə ilişkili olaraq bir çox xüsusiyyətlər valideynlərdən övlada verilir.
Aparılan tibbi müşahidlər və elmi təcrübələr göstərir ki, taleyimizi müəyyən edən və
bir fərd olaraq yalnız bizə xas olan bu xüsusiyyətlərə uyğun yaşasaq və
qidalansaq daha sağlam və uzunömürlü olarıq.
Amerikan
nütropatı (təbii vasitələrlərə, xüsusilə düzgün qidalanmaya əsaslanaraq müalicə
edən həkim, başqa sözlə həkim dietoloq Piter D’Adamonun atasının və sonralardan
öxünün uzun müddətli müşahidə, tibbi araşdırmalara və təcrübəsinə əsəaslanaraq
qan qruplarına uyğun qidalanma və yaşama tərzi ilə əlaqədar yaratdığı təlim ABŞ
və dünyada çox miqdarda insan tərəfindən böyük rəğbətlə qarşılanmışdır. Bu
təlimə görə qan qrupları insanın filogenetik inkişafının
müxtəlif evolyusiya mərhələlərində xarici təsirlərə uyğunlaşaraq
yaranmışdır və sonrakı nəsillərə ötürülmüşdür.
Belə
ki, I (0) qrup insanın evolusiyasının ilk mərhələsində (təxminən 40 000 il
əvvəl) yaşam uğrunda ağır mübatizə şəraitində vəhşi həyat tərzi, sıx
və zəngin meşələrin olduğu dövrdə, əsasən ətlə qidalanma ilə əlaqədar
formalaşmışdır. Bu qan qrupuna məxsus olan insanları “ovçular” adlandırırlar.
Bu qan qrupuna məxsus insanların mədələri ət yeməyə
uyğunlaşdıklarından mədə şirəsi yüksək olar. Belə sərt yaşam və qidalanma tərzi
onların xarakrterlərinə də təsir etmişdir. Bu insanlar enerjili, mübariz
hətta qəddar olurlar, immun sistemləri güclü olur.
II
(A) qrupun formalaşması meşələrin və oradakı heyvanların azalması, əhalinin
sürətlə çoxalması ətlə qidalanmanı çətinləşməsi nəticəsində oturaq həyat
tərzinə keçməsi, yəni əkinçiliyin inkişafı ilə bağlıdır. Bu qrup “əkinçi“
adlanır. Onların mədə bağırsaq sistemi daha çox bitki mənşəli qidaları
mənimsəməyə uyğundur. İmmunitetləri daha təkmildir,
infeksiyayalara qarşı mübarizə qabiliyyətləri yüksəkdir.
Özləri isə daha çox psixososioloji uyumlu, intellekte üstünlük verən
olurlar.
III (B) insanın daha yaxşı məskən axtarmaq üçün köç mərhələsi ilə
əlaqəli formalaşmışdır, ona görə onlara “köçəri” deyirlər. Onlar
müxtəlif iqlimə və yeməklərə daha tez alışmaq qabiliyyətinə malikdirlər.
Təmkinli və işbazdırlar. Məsələn, III qrup insanlar ABŞ əhalisinin 9
%-ni, milyonerlərin isə 30-40 %-ni təşkil
edirlər.
IV (AB) 1000 il ərzində müxtəlif qan
qruplarından olan insanların qarışıq nigahları nəticəsində yaranmış
və “müəmmalı” adalanır. Bu qrup dünyada insanların 2-5%-ni
təşkil edid, hələ tam formalaşmamış və buqələmun kimi dəyişgəndir. Ünikal
immunitetə sahibdirlər, III (B) qrupdakı kimi genetik olaraq heyvan zülalına
tələbat yüksək, amma II (A) da olduğu kimi mədədə turşuluq və bağırsaqda
qələvi fosfataza azdır. Onlar fiziki dözümlü, müxtəlif ətraf mühitə
adaptasiya ola bilən, intuitiv, hadisələrə qeyri ənənəvi yaxınlaşma
qabiliyyətinə malik, asılı olmağa qarşı mübariz, konfilikt törətməyə meyilli
(bunun səbəbi isə bir tərəfdən öz fikirlərini digərlərinə qəbul etdirmə,
digər tərəfdən hamı tərəfindən sevilmək istəyi), çox zaman mübahisədə uduzan, bir
qədər tənbəlliyə meyilli olurlar. Bu qan qrupuna məxsus insanlar onkoloji
xəstəliklərə, nevroz və depressiya kimi xəstəliklərə tutulmağa meyillidirlər.
Bu təlimin dünyada xüsusən Amerikada, Rusiyada çox populyar olmasına
baxmayaraq, elmi tibbdə hamı tərəfindən qəbul edilməmişdir. Ancaq, müəllif
fikirlərini əsasən elmi kəşflərə və məntiqə dayanaraq əsəslandırır.
Məncə, D’Adamo təlimi ənənəvi (yəni xalq təbabətı, alternativ tibb) tibblə
klassik (müasir) tibbi yaxınlaşdırma və ya birləşdirmə cəhdidir. Cəzbedici tərəfi
isə insanı məhz bir fərd olaraq dəyərləndirməsi və önəm verməsidir. Nəticədə on
minlələrlə adam bu metoddan istifadə etmiş və öz müşahidə və təəssuratlarını
həmçinin çox yaxşı fayda gördüklərini müəllifə göndədikləri məktublarında
yazmışdır.
Aşağıda
verilən tərtib etdiyimiz sxemdə məqsədimiz bu metodun istifadəsini
asanlaşdırmaq yəni daha praktik hala gətirmək olmuşdur. Sxemlərdə
qan qrupuna uyğun olaraq hansı qidaların faydalı, hansıları neytral və
hansıları yedikdə bizi zəhərlədiyi (əzələlərdə ağrılar, köklük, mədə bağırsaq
pozulmaları və s.) göstərilmişdir. Ancaq nəzərə almaq vacibdir ki, 4 qan qrupu
insanın bütün müxtəlifliyini əks etdirməz, qan qruplarının bu gün
müəyyənləşdirilmiş 130 yaxın alt qrupları (rezus mənfi ya müsbət yaxud
sekretor ya nonsekretor kimi) müəyyənləşdirilmişdir. Bunların da yediyimiz
qidaların mənimsəməsində böyük rolu var. Əlavə olaraq hər bir insanın
alışqanliği, qidaların hazırlanması və bu kimi bir çox səbəblər də
qidaların mənimsənilməsində təsirsiz deyil. Bütün bunlara görə bu müalicə
metodu çox yaxşı effekt verdiyi kimi, təsirsiz də ola bilər. Ona görə
səmərəli müalicə üçün öz üzərinizdə müşahidə aparıb, nəticələri qeyd edin. Yəni
sağlamlığın qızıl qaydalarından biri olan
“Insan gərək özü özünün doktoru ola“ prinsipinə əməl edin. Lazım gələrsə Sizə çox
yaxşı və ya pis təsir edən qidalar ilə əlaqədar əlaqə yarada bilərsiniz.
I (0) qan qrupuna
malik insanlar üçün r e j i m
Ü m u m
i məsləhətlər:
- Siqaretdən uzaq durun.
- Fiziki gərginlik tələb edən
bədən tərbiyəsi ilə məşğul olun.
- Sresdən qorunun.
- Ayaq üstu yemək yeməməyə
çalışın.
- Plana uyğun işləməyə
çalışın.
- Yeməklə birlikdə çox maye
içməyin.
- Zülalla (ət, balıq və s.)
birlikdə nişasta (kartof, çörək və s.) yeməyin.
Q i d a l a n m a rejimi
F a y d a lı qidalar
|
N e y t r a l qidalar
|
Z ə r ə r l i qidalar
|
-mal və qoyun
ətləri
-qara
ciyər
-zeytun
yağı
-artof, kələm -soğan, bibər,
turp
-balıq(nərə,durna)
-ispanaq, kərəviz
-boranı (tumu da) -cəviz,əncir, banan
-gilənar,
almaxara -yaşıl
çay
-qazlı su
|
-çörək (əsasən
kəpəkli)
-düyü, maş,
qarabaşaq
-ət (quş,
keçi, balıq) -yumurta, kərə -şəkər, bal,
şokolad -göbələk,
çuğundur
-kök,
badımcan, kələm
-ərik, armud,
səftəli, nar
-üzüm, qovun,
qarpız, heyva
-tut, çiyələk,
xurma -pamidor,
turp, bibər
-badam,
fındıx, , küncüt -limon,
qreypfurt, ananas
-bibər,
sarımsaq, zəfəran
|
- kofein (qara
çay, kofe)
-ağ un məmulatları
-şəkər, sirkə,
qara zeytun -pendir,
qatıx, keçi südü -alkoqollu
içkilər -qara
çay, qazlı içkilər -kartof,
soğan, xiyar
- günəbaxan yağı -qarğıdalı, maş,
mərcimək -göbələk, donuz
əti -apelsin,
mandarin -şabalıd,
yer fıstığı -dondurma
|
II (A) qan
qrupu üçün
Ü m u m
i məsləhətlər:
- Siqaretdən uzaq
durun.
- Səhərlər daha
çox həm də zülallı yeməklər yeyin, axşamlar isə
az.
- Yeməyi yaxşıca
çeynəyin və yeməklə birlikdə çox maye içməyin.
- Zülalla (ət,
balıq və s.) birlikdə nişasta (kartof, çörək və s.) yeməyin.
- Özünüzə ciddi
reyim yaradın, saat 23-dən gec yatmayın, səhər oyanan kimi yataqdan qalxın.
- Əsəblərinizi
sakitləşdirmək üçün gözləriniz qarşısında təbiət səhnələri
canlandırın.
- Əsəbiləşəndə
yeməməyə çalışın.
Q i d a l a n m a
rejimi
F a y d a lı qidalar
|
N e y t r a l qidalar
|
Z ə r ə r l i qidala
|
- çörək
(buğda), düyü
- maş,
mərcimək
- hinduşqa əti
- zeytun yağı,
ərinmiş yağ, xama
- təzə balıq
(alabalıq)
- kök, soğan,
sarımsaq
- boranı (tumu
da)
- ərik, gilas,
gilənar
- gavalı, qarpız
- ananas,
qreypfurt, limon
- cəviz, yer
fıstığı
- qırmızı
şərab
- kərəviz,
bibər
- yaşıl çay
|
- toyuq,
qoyun (quzu) əti
- keçı
südü, pendiri
-
yumurta
- balıq
(durna, nərə)
- qarabaşaq
- ərik, alma,
armud, nar, üzüm
- səftəli,
heyva, tut, qavın
- çiyələk,
xurma,
kivi
- zeytun,
göbələk
- xiyar, çuğundur, turp
- şəkər,
şpkalad, bal
- fındıx,
badam, şabalıd
- şüyüd, nanə,
zəfəran
|
- mal, donuz, keçi
ətləri
- inək südü, kərə,
pendir
- kartof, kələm,
badımcan
- pamidor,
bibər
- qarğıdalı və günəbaxan - balıq
kürüsü - banan,
apelsin
- qara çay, qazlı,
içkilər
- tünd alkoqollu içkilər
|
III (B) qan
qrupu üçün
Ü m u m i
məsləhətlər:
- Əsəblərinizi sakitləşdirmək üçün vizualizasiya ilə məşğul olun, yəni
gözləriniz qarşısında xüsusən əvvələr siz xoş təsir bağışlamış təbiət
səhnələrini canlandırın. - Ac qalmayın, gündə 5-6 dəfə yemək yeyin və
yeməklə birlikdə az maye qəbul edin. - Zülalla (ət, balıq və s.) birlikdə nişasta
(kartof, çörək və s.) yeməyin. - Saat 23-dən gec və 8
saatdan az yatmayın. - Sosyal aktiv olun
(dərnək, kulub, iş yerinizdə). - Səmimi olmağa çalışın
Q i d a l a n m a rejimi
F a y d a l ı
qidalar
|
N e y t r a
l qidalar
|
Z ə r ə r l
i qidalar
|
- çörək
(buğda)
- qoyun, keçi
ətləri
- keçi südü,
pendiri
- qatıx, kefir
- zeytun yağı,
ərinmiş yağ
- balıq (nərə,
durna)
-
göbələk
- cəviz,
ərikqurusu - kök,
çuğundur
- gavalı,
qarpız, üzüm
- kələm
|
- mal, hinduşka ətləri - süd, pendiri,
yağ, şor, xama -yumurta
- balıq (qızılbalıq, karp, kefal) - balıq yağı və kürüsü - şəkər, şokalad,
bal - düyü, maş, yaşıl noxud
- boranı və
qarğıdalı tumu -
apelsin, banan, limon - kartof, ispanaq,
xiyar - soğan,
sarımsaq
- ketcap, mayonez, sirkə - tut, ərik, alma,
gilas, gilənar - heyva, qavın, əncir, çiyələk - badam, şabalıd,
xurma - pivə, şərab -
reyhan, dəfnə yarpağı
|
- toyuq və donuz ətləri - pamidor,
maş, mərcimək - yumurta (ördək, qaz) -qarğıdalı,
günəbaxan -zeytun, turp, bibər -balıq
(forel, hamsi, xanı, ağ) -nar, yer fıstığı, küncüt, püstə -qara çay -qazlı və tünd alkoqollu
içkilər
|
IV (AB) qan
qrupu üçün
Ümumi
məsləhətlər:
- Siqaret çəkməyin.
- Səhər nisbətən
çox olmaqla, gündə 4-5 dəfə, az az, rejimlə yeyin.
- Yeməklə birlikdə
çox içməyin.
- Zülalla (ət,
balıq və s.) birlikdə nişasta (kartof, çörək və s.) yeməyin.
- Bədən tərbiyəsi
ilə məçğul olun, plana uyğun işləməyə çalışın.
- Rəqabət və
mübahisələrdən qaçın.
- Xeyriyəçiliklə
məşğul olan ictimai və kollektiv fəlaiyyət Sizi rahatladar.
- Vaxtaşırı tək
qalmağa və kimsədən asılı olmayan işlərlə (təmizlik, bostan işi,
yaradıcılıq, bədən bərbiyəsi və s.) məşğul olmağa çalışın.
- İşlərkən bədən
tərbiyəsi fasilələri edin.
Q i d a l a n m a rejimi
F a y d a l ı
qidalar
|
N e y t r a l qidalar:
|
Z ə r ə r l
i qidalar
|
-çörək
(buğda), düyü -yumurta (əsasən ağı) -balıq
(qızılbalıq, skumbriya) - hinduşqa əti (qara) - keçi südü,
qatıq, pendir -xama,
ərinmiş yağ -zeytun yağı -xiyar,
sarımsaq, kök -çuğundur -
cəviz, şabalıd -
üzüm, gilas, əncir, qarpız
- ananas, kivi, limon - yaşıl çay
|
- qoyun
(quzu), keçi ətləri - mayonez
- balıq kürüsü və yağı - ağ maş (qabıqlısı da)
-mərcimək
- bal, şokolad
- kök, pamidor, badımcan - kartof,
boranı
- alma, armud, ərik, üzüm -səftəli, tut, qovun - zeytun,badam
- şərab
- reyhan, şüyüd,
kəklik otu
|
- toyuq, mal,
donuz ətləri - kofein (qara çay,
kofe) - tünd içkilər və pivə -
qazlı içkikər - süd, kərə - günəbaxan, qarğıdalı - qarabaşaq, qara maş - turp, bibər - duzlu xiyar,
sirkə, ketçap -
nar, heyva, almaxara - banan, apelsin - fındıx, xurma -aloe
|
Qeyd: Hər halda
anlamışsınızdır. Ama olsun, təkrarada fayda var. Bu cür cədvəl şəklində və
ümumi hissəni təkrarlamaqda məqsədim odur ki, özünüzə aid olan hissənin üzünü asanlıqla çıxarıb istifadə edəsiniz, yəni həmişə cibinizdə olsun. Çünki, bunu
təkcə oxumaqla yox uzun müddət
istifadə etdikdə müsbət nəticə əldə etmək mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder